poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Tort Malinowy Żaba

Tort Malinowy Żaba ma pyszny smak malinkowy, powstał z biszkoptu, na który przepis znajdziecie na moim blogu i dodatków. Żabę zrobiłam z marcepanu, jeżeli biszkopt upieczemy sobie dzień wcześniej to już niewiele pracy nam zostanie a efekt......pyyyyszny :-)

 

 
Czas: 2h
Ilość porcji: 12-16
 
Składniki:
 
1. Konfiturę malinową włożyć do rondelka razem z 3 łyżkami likieru i zagotować. Odstawić z ognia.
 

2. Żelatynę wsypać do miseczki, wlać 1/4 szklanki gorącej wody i mieszając całkowicie ją rozpuścić. Odstawić na kilka - kilkanaście minut tylko na czas ubicia śmietanki.
3. Bardzo zimną śmietankę ubić na sztywną pianę razem z cukrem pudrem (około 8 minut ubijania). 4. Gdy piana będzie już sztywna dodać rozpuszczoną i jeszcze lekko ciepłą, ale nie gorącą żelatynę i razem krótko zmiksować.

5. Ostudzony biszkopt przekroić w poprzek na 3 części. Pierwszy dolny blat położyć na tortownicy, skropić połową przygotowanej konfitury oraz 1/3 bitej śmietany.


6. Położyć drugi blat, skropić resztą konfitury i 1/3 śmietany.
7. Położyć ostatni górny blat biszkoptu, skropić go pozostałymi 2 łyżkami likieru, wierzch i boki obłożyć resztą śmietany.


8. Udekorować malinami, ewentualnie figurką z marcepanu.
9.Wstawić do lodówki do czasu podania. Tort będzie już gotowy po godzinie


 
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz