sobota, 23 marca 2013

Tort Piłka

Tort piłka to świetna propozycja dla chłopców zarówno tych dużych jak i małych :-) Do zrobienia tortu potrzebny nam będzie biszkopt, krem kakaowy i masa plastyczna. Biszkopt według tego przepisu bardzo wyrasta i jest przepyszny.
Z tych trzech produktów możemy robić różne torty na wiele różnych okazji, zależy to tylko od naszej wyobraźni. Taki tort świetnie sprawdzi się jako tort urodzinowy dla chłopca :-)
Jest przy nim trochę pracy, ale efekt zachwyci gości- gwarantuję :-)



 
Czas: 1,5-2h
Ilość porcji: 8-12 kawałków



Krok 1
BISZKOPT
Czas: 40 min ( w tym 30 min. pieczenia)
Składniki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu


1. Białka oddzielamy od żółtek (najlepiej do misek).
2. Białka ubijamy mikserem z cukrem na sztywną pianę.
3. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia.

4. Łączymy białka z żółtkami i dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy całość.
5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180C na 30 min (sprawdzamy wykałaczką czy jest już upieczony).


6. Jeżeli chcemy ciemny biszkopt dodajemy do ciasta 3 łyżki kakao.
7. Jeżeli biszkopt jest już upieczony, wyłączamy piekarnik, otwieramy go, ale ciasto jeszcze zostawiamy w środku przez 10 min, aby nie opadło, po wyjęciu przewracamy je do góry dnem.

  
8. Ostrym długim nożem kroimy biszkopt na 3 równe krążki.





Krok 2
KREM Z BITĄ ŚMIETANĄ KAKAOWY
Czas: 10 min
Składniki
  • 400g śmietany kremówki (1,5 szklanki)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • ok. 250g serka mascarpone
  • 3 łyżki kakao


1. Do miski wlewamy śmietankę.
2. Dodajemy cukier z wanilią i cukier puder.
3. Miksujemy do ubicia śmietany na sztywno.



4. Dodajemy serek mascarpone i kakao, ponownie miksujemy.
5. Gotowym kremem smarujemy każdą część biszkopta uciętego w taki sposób, aby biszkopty utworzyły kształt piłki i układamy warstwami. Odcięte brzegi układamy w ślimaka na górze.


6. Smarujemy kremem całą piłkę.



Krok 3
MASA PLATYCZNA MARSHMALLOWS
Czas: 20 min

Składniki
  • 270g pianek marshmallows białych
  • 4 łyżki wody
  • ok. 600g cukru pudru (stopniowo)
  • Czarny barwnik spożywczy



1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy pianki razem z wodą.
2. Do rozpuszczonych pianek dodajemy stopniowo cukier puder i początkowo mieszamy a następnie zagniatamy masę.


3. Masę wałkujemy na blacie wysmarowanym olejem (inaczej się przyklei) do takiej wielkości, aby przykryła nam cały torcik.


4. Oblepiamy dokładnie torcik.



5. Do pozostałej, odciętej masy dodajemy czarny barwnik, dokładnie zagniatamy, wałkujemy i wycinamy nożykiem sześciokąty. Przyklejamy je na białą masę za pomocą białka z jajka.
6. Pomiędzy sześciokątami przyklejamy cienkie czarne paseczki urolowane z czarnej masy.
7. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.


Smacznego :-)

7 komentarzy:

  1. genialny! Dla małego fana piłki nożnej będzie super :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny pomysł: zrobiłam w prezencie na urodziny syna, po wygranym meczu. Radości nie było końca i oczywiście cała piłka zniknęła w mgnieniu oka

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zrobiłam biszkopta w tortownicy i będę główkować jak go okroić na kształt piłki:) a ta masa z pianek to niezły patent, mistrzostwo dosłownie, robię torta na urodziny chrześnika i moja córeczka zapiała z zachwytu jak zobaczyła zdjęcie Pani tortowej piłki:) także oby i mi wyszło choć w 3/4 jak pani:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja poucinałam nożem kawałki biszkopta od góry, ale dopiero po tym jak już biszkopt pokroiłam na trzy płaty. Masa z pianek jest super, ale trzeba mieć sporo cierpliwości przy jej wyrabianiu. To prawda na dzieciach takie torty robią wrażenie, jestem pewna, że będzie jeszcze ładniejszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tort rewelacyjny :) Mam chęć taki zrobić na urodziny dla syna. Mam tylko pytanie czy da się czymś zastąpić ten barwnik spożywczy, ciężko go u mnie dostać.

    OdpowiedzUsuń