wtorek, 9 kwietnia 2013

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa ma bardzo dużo zwolenników, dzieci również ją uwielbiają. Kalafior jest warzywem o znikomej kaloryczności, więc jeżeli liczymy kalorie to powinien się często pojawiać na naszym stole, jeżeli chcemy mieć zupkę również niskokaloryczną dobrze zamiast śmietany dodać jogurt naturalny. Ja preferuję zupę kalafiorową z drobnym makaronem, taka najbardziej mi smakuje :-)




Czas: 40 min
Ilość porcji: 6

Składniki
  • 1 kalafior
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • koperek
  • natka pietruszki
  • śmietana 18%
  • 2-3 litry bulionu
  • 1 cebula
  • makaron
  • sól
  • pieprz

1. Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki, myjemy i wrzucamy do garnka.
2. Pietruszkę, selera i cebulę kroimy w kostkę, marchewkę w talarki, wszystko wrzucamy do garnka.


3. Do garnka z warzywami wlewamy bulion w takiej ilości żeby były przykryte i gotujemy do miękkości ok. 20 min, ale pamiętamy, aby 10 min przed końcem wrzucić makaron.
4. Natkę pietruszki i koperek kroimy drobniutko.


5. Kiedy warzywa są miękkie wyjmuję kilka kawałków kalafiora, miksuję je i wkładam ponownie do garnka, 2 łyżki śmietany wkładam do szklanki i zalewam kilkoma łyżkami bulionu z garnka, wlewam ponownie do zupy. Dodaję zieleninę, doprawiam.

Smacznego :-)

2 komentarze: