niedziela, 17 lutego 2013

Kotlety z piersi kurczaka

Kotlety z piersi kurczaka są bardziej lekkostrawną wersją tradycyjnych kotletów schabowych. Ich smak jest delikatny i soczysty, a ponadto bardzo łatwo je przyrządzić. Ich zrobienie nie zajmie Wam dużo czasu. W moim domu otrzymałam miano "Mistrzyni kotleta z piersi", więc zapraszam do wypróbowania tego bardzo prostego przepisu :-) Kotlety są świetnym pomysłem na drugie danie i świetnie smakują również z chlebem.

Czas: 20 min
Ilość porcji: 4
Składniki
  • 4 piersi kurczaka
  • bułka tarta
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej


1. Mięso myjemy, dokładnie wykrawamy wszystkie białe części i chrząstki.
2. Mięso wsadzamy w folię i rozbijamy tłuczkiem.


3. Na telerzu roztrzepujemy widelcem jajko, solimy i pieprzymy.
4. Na drugi talerz wsypujemy bułkę tartą.


5. Rozgrzewamy olej na patelni, każdy kawałek mięsa moczymy w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na patelnię.
6. Smażymy na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru z każdej strony.


7. Podajemy z ziemniaczkami całymi lub z puree i z dowolną sałatką lub surówką.

Smacznego :-)

3 komentarze:

  1. Kotlety prawie tak apetyczne jak zdjęcie na górze :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Do Anonimowy. Nom mialbym ochote na taki tort. Jest o wiele seksowniejszy I pyszniejszy niz Pani ze zdjecia. Slodki . Rozplywajacy sie w ustach. No I wilgotny. Mniam. TORT!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. schrupalbym ta wisienke na gorze :)

    OdpowiedzUsuń