Warzywa na parze to po świątecznych obżarstwach bardzo dobry pomysł. Brzuszki pełne po tłustych i słodkich potrawach będą nam wdzięczne za taką bombę witaminek i lekkości. A ponieważ dodatkowo ugotowałam je w parowarze, który w końcu zdecydowałam się kupić przygotowanie obiadu trwało 3 min, czyli tyle ile wrzucałam warzywa do urządzenia.Ja wykorzystałam warzywa mrożone bo akurat takie miałam w domu. Szybko i zdrowo- czego chcieć więcej...
Zamiast parowaru możemy wykorzystać durszlak z warzywami umieszczony nad garnkiem z wodą.
Czas: 30 min (25 min gotowanie)
Ilość: 4 porcje
Składniki
- brokuł
- kalafior
- fasolka szparagowa
- dowolne warzywa na jakie macie ochotę
1. Warzywa układamy w parowarze i gotujemy ok. 25 min.
2. Ja posypałam fasolkę i kalafiora bułką tartą podsmażoną na maśle na patelni, ale jeżeli zależy Wam na daniu dietetycznym to polecam bez bułeczki. Można również dodać jajko sadzone, kefir, kto co lubi :-)
Smacznego :-)
Moje ulubione warzywa :)
OdpowiedzUsuńMoje też ulubione :-)
OdpowiedzUsuńi jak apetycznie wygląda.... niedługo będą sezonowe ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zastanawiam się nad zakupem parowaru. Chyba czas udać się do sklepu! ;)
OdpowiedzUsuń