Ilość porcji: Kilkanaście kawałków
Składniki
- 180 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 50 g masła (może być roślinne lub zwykłe)
- szczypta soli
- jajko
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 białko
- kilka kropli soku z cytryny
- kilka łyżek dżemu (np. wiśniowego)
- owoce kandyzowane i bakalie do przybrania
1. Mąkę, cukier puder i masło wrzucamy do miski i siekamy nożem.
2. Wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto.
3. Ciastem wyklejam foremkę.
4. Całe ciasto nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C na 20 min.
5. Wyjmuję z piekarnika dopiero jak wystygnie, bo wtedy się nie połamie.
6. Mazurek smarujemy dżemem.
7. Do miseczki wbijamy białko, dodajemy 6 kropli soku z cytryny, dodajemy cukier puder i miksujemy na lukier.
8. Lukrem polewamy mazurek i ozdabiamy.
Smacznego :-)
jest boski! :)
OdpowiedzUsuńJaki cudny zając :) Świetny mazurek, pięknie zdobiony :) Dzięki za pyszny wpis do mojej akcji na durszlaku :) Serdecznie pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńsuper zając :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa, sama jak zobaczyłam efekt końcowy to się uśmiechnęłam :-)
OdpowiedzUsuńWow, słodziutki i bardzo efektowny :) Gratuluję :)
OdpowiedzUsuń