poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Mazurek wielkanocny klasyczny w kształcie Zajączka

Mazurek wielkanocny klasyczny na kruchym spodzie jest szybki i prosty do wykonania, do dekoracji możemy wykorzystać bakalie, słodycze, owoce kandyzowane itp, nieważne jakie kształty im nadacie mazurek wyjdzie pyszny. Ja do zrobienia oczu i buźki zajączka wykorzystałam masę marcepanową, którą zabarwiłam na różne kolorki w zależności od potrzeby.



Czas: 1h
Ilość porcji: Kilkanaście kawałków

Składniki
  • 180 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła (może być roślinne lub zwykłe)
  • szczypta soli
  • jajko
wierzch mazurka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko
  • kilka kropli soku z cytryny
  • kilka łyżek dżemu (np. wiśniowego)
  • owoce kandyzowane i bakalie do przybrania

1. Mąkę, cukier puder i masło wrzucamy do miski i siekamy nożem.
2. Wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto.


3. Ciastem wyklejam foremkę.


4. Całe ciasto nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C na 20 min.
5. Wyjmuję z piekarnika dopiero jak wystygnie, bo wtedy się nie połamie.
6. Mazurek smarujemy dżemem.


7. Do miseczki wbijamy białko, dodajemy 6 kropli soku z cytryny, dodajemy cukier puder i miksujemy na lukier.
8. Lukrem polewamy mazurek i ozdabiamy.

Smacznego :-)

5 komentarzy:

  1. Jaki cudny zając :) Świetny mazurek, pięknie zdobiony :) Dzięki za pyszny wpis do mojej akcji na durszlaku :) Serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za miłe słowa, sama jak zobaczyłam efekt końcowy to się uśmiechnęłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, słodziutki i bardzo efektowny :) Gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń