niedziela, 31 marca 2013

Babka Cytrynowa z polewą lukrową

Babka cytrynowa z polewą lukrową jest bardzo smaczną propozycją babki na wielkanoc, jest puszysta i dzięki cytrynie nie jest zbyt słodka. Babka cytrynowa nie jest sucha, jak inne babki. Szybko się ją robi i nie potrzeba wielu składników do stworzenia tego smakołyku. Babkę ozdabiamy różnymi dodatkami, według gustu, ja wykorzystałam kurczaczki zrobione z lukru plastycznego, kandyzowaną skórkę z pomarańczy i wiśnie kandyzowane.



Czas: 1h
Ilość porcji: ok 10

Składniki:
  • szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • 200 g margaryny do pieczenia
  • 4 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Na lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny

1.Margarynę rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
2.Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem.
3. Dodajemy roztopioną i ostudzoną margarynę, mąkę, proszek do pieczenia.
4. Wszystko razem miksujemy .
5. Ubijamy białka, dodajemy do reszty ciasta i delikatnie łączymy.


6. Wylewamy ciasto do wysmarowanej masłem formy.
7. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180C.
8. Kiedy ciasto ostygnie, posmarować je lukrem (sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem na jednolitą masę).

Smacznego :-)

3 komentarze: