środa, 13 lutego 2013

Walentynkowe słodkie serduszka

Walentynkowe Słodkie Serduszka świetnie sprawdzą się zwłaszcza w Dniu Zakochanych, ale tak sobie myślę, że jeżeli ktoś zje ciasteczka zrobione przez Was osobiście, to z całą pewnością się w Was ZAKOCHA. W końcu "Przez żołądek do serca...."- coś w tym jest :-) Więc Kochani odmierzamy składniki, zagniatamy ciasto, wycinamy serducha i lukrujemy.........a gwarantuję, że znikną z talerzyka w ekspresowym tempie :-)


Czas: 1h
Ilość porcji: W zależności od parcia na słodkości (dla 4 osób)

Składniki
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • kostka masła
  • 3-5 łyżek śmietany 18%
Składniki na lukier
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • trochę barwnika naturalnego np. barszcz czerwony



 1. Mąkę wykładamy na stolnicę, dodajemy cukier waniliowy, żółtka, cukier puder i pokrojone w mniejsze kawałki zimne masło.
2. Całość najpierw kroimy nożem a następnie zagniatamy ciasto, dodając stopniowo po łyżce śmietany jeżeli nie będzie się chciało kleić.
3. Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy. Następnie wycinamy serduszka foremką.


4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy serduszka i pieczemy w piekarniku w temp. 190C na złoty kolor, 10-15 min.
5. W tym czasie robimy lukier: białko miksujemy z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej konsystencji. Do części lukru dodajemy kilka kropli barszczu czerwonego, aby uzyskać kolor czerwony.
6. Wystudzone serduszka dekorujemy lukrem :-)


Podbijecie nimi niejedno serducho :-)

4 komentarze:

  1. Mnóstwo ślicznych serduszek ! Taki widok sprawia, że człowiekowi od razu poprawia się humor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, mnie też się poprawił jak zobaczyłam efekt końcowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już po walentynkach, ale ja i tak wezmę się za ich przygotowanie ;)

    OdpowiedzUsuń