czwartek, 14 lutego 2013

Zupa Zakochanych

Zupa zakochanych robi wrażenie, środek możemy wypełnić jakimkolwiek kremem, ja wybrałam krem z cukinii, ponieważ bardzo go lubię i uważam, że świetnie pasuje do jadalnych miseczek w kształcie serca. No właśnie te talerze, które można zjeść są podstawową atrakcją tej zupki, jest z nimi troszkę pracy, ale efekt jaki zrobią na stole i miny domowników, którzy je zobaczą są....bezcenne :-) Polecam serdecznie dla wszystkich, którzy chcą zjeść coś niesamowitego w Walentynki lub tym, którzy chcą zaskoczyć najbliższą osobę np. na niedzielnym obiedzie lub ważnej dla Was uroczystości :-)

Czas przygotowania miseczek: 20 min
Czas pieczenia miseczek: 25 min
Czas przygotowania kremu: 20 min
Ilość porcji miseczek: 4
Ilość porcji kremu z cukinii: 4

Składniki do wykonania 4 jadalnych miseczek z ciasta makaronowego:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki masła z lodówki
  • 2 jajka
  • niecała łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • olej do posmarowania
  • białko do posmarowania








1. Mąkę, masło, jajka, sól i pietruszkę wsypujemy do miski, mieszamy i zagniatamy ciasto.
2. Z ciasta formujemy kulkę, dzielimy ja na 4 części nożem.
3. Wałkujemy każdą z części na 5mm placuszki.



4. Foremki żaroodzporne przewracamy do góry dnem i smarujemy olejem, nakładamy na nie folię aluminiową i obklejamy dokładnie ciastem. Wystające brzegi odcinamy nożem.




5. Obklejone miseczki smarujemy dokładnie białkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200C i pieczemy ok. 30 min.




W tym czasie przygotowujemy krem z cukinii
Składniki:
  • 4 średnie cukinie
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szklanki wywaru z warzyw
  • sól
  • pieprz




1. Ziemniaki, cebulę, i czosnek kroimy w kostki, cukinie kroimy w grube plastry.


2. Cebulę i czosnek wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i chwilkę podsmażamy.
3. Do garnka wrzucamy cukinię i zawartość patelni, zalewamy bulionem i gotujemy 15 min.



4. Doprawiamy i miksujemy. Możemy dodać łyżkę śmietany.
5. Kremem napełniamy jadalne serducho i z groszków ptysiowych układamy serduszko.





 Smacznego :-)

1 komentarz:

  1. idealny na 10 rocznice ;) dziękuje za inspiracje;)


    a czy por będzie pasował do cukinii?

    OdpowiedzUsuń