wtorek, 12 lutego 2013

Tort orzechowy z czekoladą

Tort orzechowy z czekoladą spodoba się i posmakuje zwolennikom orzechów, ponieważ jest nimi przesycony. Można przygotować go na specjalną okazję lub jako deser do niedzielnego obiadu. U mnie w wersji ostatecznej zmienił się w tort Walentynkowy ponieważ ma serducho usypane z cukru pudru. Dla wielbicieli mocno słodkich tortów polewę polecam zrobić z czekolad mlecznych, ja użyłam jednej czekolady gorzkiej i jednej mlecznej, co super zrównoważyło smak i tort nie był za słodki :-)


Czas: 80 min
Ilośc porcji: 12

Składniki
  • 5 jajek
  • 2 i 1/2 szklanki bardzo drobno posiekanych (najlepiej zmielonych) orzechów
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z całej cytryny
  • 2 kopiaste łyżki bułki tartej
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • tarta bułka do posypania formy
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 4 łyzki słodkiej śmietany
  • połówki orzechów do przybrania
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)



1. Orzechy mieszamy z bułką tartą.
2. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na kogel- mogel, dodajemy sok z cytryny i orzechy, mieszamy.
3. Białka miksujemy na sztywną pianę ze szczyptą soli.

 

4. Białka nakładamy na masę z orzechami i delikatnie mieszamy.


5. Od razu przekładamy do średniej wielkości tortownicy wysmarowanej tłusczem i obficie posypanej bułką tartą.




6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika nagrzanego do temp. 160C i pieczemy 55 minut. Ciasto jest upieczone gdy wierzch jest ładnie zarumieniony, a boki lekko odstają od formy.



7. Chłodzimy ciasto kilkanaście minut w tortownicy, następnie wyjmujemy i całkowicie wychładzamy.
8. Czekolady i śmietankę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylewamy grubą warstwę na wierzch tortu.
9. Tort dekorujemy połówkami orzechów i w dowolny sposób na jaki przyjdzie nam ochota. Podajemy z porcją ubitej śmietany.


Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz