Sushi to potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci, przeważnie surowych: owoców morza, kawałków ryb i warzyw.
Ma bardzo krótki termin przydatności do spożycia, dlatego należy ją jeść zaraz po przygotowaniu.
Tradycyjnie
sushi spożywa się palcami, niedozwolone jest jednak pozostawianie nadgryzionego kawałka na talerzu. W zachodnich restauracjach, w tym także w Polsce, goście nie są przyzwyczajeni do jedzenia palcami i najczęściej posługują się przy spożywaniu sushi pałeczkami. Do sushi podaje się sos sojowy do maczania, zielony japoński chrzan wasabi o intensywnym smaku oraz marynowany imbir, który spożywa się (w małych ilościach) pomiędzy różnymi rodzajami potrawy dla oczyszczenia kubków smakowych.
Jaka jest cena sushi wszyscy wiemy, wiemy również jak długo czasami trzeba czekać, aby je nam dostarczono...zniechęcona powyższymi "niedogodnościami", postanowiłam sama przygotować sushi w domu. Mam w planie nauczyć się profesjonalnie robienia tej japońskiej potrawy, więc pewnie za jakiś czas wybiorę się na kurs...póki co czysto amatorsko...ale efekt muszę przyznać zadowalający- zarówno smakowy jak i wizualny.