Czas: 2h
Ilość porcji: 12-16
Składniki:
- Biszkopt wg przepisu: http://kobietagotuje.blogspot.com/2013/03/biszkopt.html
- 10 łyżek konfitury malinowej
- 1 opakowanie malin
- 5 łyżek likieru kokosowego
- 750 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- marcepan do dekoracji
1. Konfiturę malinową włożyć do rondelka razem z 3 łyżkami likieru i zagotować. Odstawić z ognia.
2. Żelatynę wsypać do miseczki, wlać 1/4 szklanki gorącej wody i mieszając całkowicie ją rozpuścić. Odstawić na kilka - kilkanaście minut tylko na czas ubicia śmietanki.
3. Bardzo zimną śmietankę ubić na sztywną pianę razem z cukrem pudrem (około 8 minut ubijania). 4. Gdy piana będzie już sztywna dodać rozpuszczoną i jeszcze lekko ciepłą, ale nie gorącą żelatynę i razem krótko zmiksować.
5. Ostudzony biszkopt przekroić w poprzek na 3 części. Pierwszy dolny blat położyć na tortownicy, skropić połową przygotowanej konfitury oraz 1/3 bitej śmietany.
6. Położyć drugi blat, skropić resztą konfitury i 1/3 śmietany.
7. Położyć ostatni górny blat biszkoptu, skropić go pozostałymi 2 łyżkami likieru, wierzch i boki obłożyć resztą śmietany.
8. Udekorować malinami, ewentualnie figurką z marcepanu.
9.Wstawić do lodówki do czasu podania. Tort będzie już gotowy po godzinie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz