Kruche ciasteczka z dżemem są pyszne i chrupiące, część zrobiłam z dżemem malinowym a część z powidłami śliwkowymi. Znikają bardzo szybko :-)
czwartek, 13 lutego 2014
Suflet bananowy z sosem toffi
Suflet powstaje z żółtek, utartych białek i bananów, jest zapiekany i co ważne należy go podawać kiedy jest gorący. Jest niesamowicie delikatny- mam na niego tylko jedno określenie- niebo w gębie :-) Polany sosem toffi jest bardzo smaczny, jeżeli nie lubicie bardzo słodkich deserów, to możecie zrezygnować z sosu.
poniedziałek, 27 stycznia 2014
Tortilla z kurczakiem i guacamole
Tortilla z kurczakiem i guacamole przepyszny sposób na obiad lub romantyczną kolację. Nie tylko smaczne, ale poprzez zawartość warzyw również zdrowe. Guacamole czyli sos meksykański przygotowywany na bazie awokado, owocu mające zbawienny wpływ na nasz organizm, najważniejsze z nich to jego działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i wspomagające trawienie. Awokado samo w sobie ma specyficzny smak, ja za nim nie przepadam, ale awokado przerobione na guacamole- to już zupełnie inna bajka.....jest pyszne...
A tortilla wypełniona po brzegi kurczakiem, warzywami i serem, podpieczona i chrupiąca...musicie tego spróbować...
A tortilla wypełniona po brzegi kurczakiem, warzywami i serem, podpieczona i chrupiąca...musicie tego spróbować...
poniedziałek, 13 stycznia 2014
Nalewka cytrynowa
Nalewka cytrynowa jest idealnym alkoholem dla smakoszy kwaśnych smaków, ma przepyszny smak, rozgrzewa i zdecydowanie poprawia humor. Jest to popularna nalewka, którą można przygotować w ostatniej chwili, ponieważ w przeciwieństwie do wielu innych nalewek nie wymaga leżakowania. Warto ją jednak odstawić chociaż na jedną noc, aby cytrynówka się "przegryzła".
niedziela, 12 stycznia 2014
Tort czekoladowy z kulkami (Maltesersami)
Tort ma smak czekoladowy, 2 blaty z jasnej i ciemnej czekolady przełożone są kremem czekoladowym. Cały jest ozdobiony ciemnymi kulkami maltesers, które powodują, że tort wygląda niesamowicie, ale jest również bardzo słodki (jeżeli preferujecie mniej słodkie torty to ograniczcie się do ułożenia kulek tylko na górze lub tylko po bokach tortu). Ciemne kulki można zastąpić białymi.
Pierniczki (świąteczne)
Pierniczki są pyszne i znikają w ekspresowym tempie, świetnie nadają się do lukrowania. Wystarczy kilka chwil i trochę naszej inwencji w ich ozdabianiu i wychodzą istne cuda, oczywiście najwięcej radości z ozdabiania i jedzenia mają dzieci :-) Pierniczki przechowujemy w zamkniętym pudełku z kawałkiem jabłka, co powoduje, że po kilku dniach są miękkie i bardzo smaczne.
czwartek, 9 stycznia 2014
Choinki z pierników
Ciasto z którego zrobione są choineczki może być również wykorzystane do wykonania pierniczków świątecznych, ja zdecydowałam się na zrobienie choinek ze względu na ich niesamowity wygląd i smak. Połączenie pierniczka i lukru jest idealne. Do zrobienia choinek potrzebne są foremki w jednym kształcie mającym różne wielkości, mogą być np. w kształcie kwiatków lub kółek. Ciasteczka zostały zapakowane i obdarowałam nimi swoich bliskich :-)
poniedziałek, 6 stycznia 2014
Ajerkoniak Domowy
Ajerkoniak inaczej Adwokat to pyszny, żółty, kremowy napój alkoholowy. W jesienne i zimowe wieczory świetnie rozgrzeje, pomoże na smutki- z pewnością rozweseli :-)
czwartek, 2 stycznia 2014
Piernik Marchewkowy (Choinka)
Bardzo lubię pierniki, ale ten robiłam pierwszy raz z okazji świąt Bożego Narodzenia i żałowałam, że zrobiłam tylko jeden...w przyszłym roku się poprawię i będzie ich o wiele więcej. Piernik marchewkowy ma niesamowity, przepyszny smak, jest aromatyczny, bardzo miękki, delikatny i wilgotny...niebo w gębie :-) Zrobiłam go w formie silikonowej choinki, ale można go zrobić w każdej dowolnej blaszce. Bardzo szybko znika ze stołu...Mój piernik został polany lukrem i ozdobiony jadalnymi kuleczkami, ale będzie równie smaczny z polewą czekoladową.
Subskrybuj:
Posty (Atom)