Ilość: Duża blacha
Będzie nam potrzebny:
1. Biszkopt (przepis znajdziecie na moim blogu, upiekłam go wg. tego przepisu, ale zamiast blachy okrągłej wykorzystałam prostokątną.
2. Krem truskawkowy.
3. Masa czekoladowa pod marcepan
4. Masa marcepanowa
Składniki:
- biszkopt upieczony zgodnie z przepisem na moim blogu
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny
- 250g serka mascarpone
- 250g twarożku śmietankowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 500g truskawek
- 250g słodkiej śmietany 30%
- 3 łyżki dżemu truskawkowego
- 100g białej czekolady
- 150g masła
1. Żelatynę namaczamy w 1/2 szklanki zimnej wody.
2. Mascarpone, twarożek, 2 łyżeczki cukru pudru i 75g cukru mieszamy.
3. 300g truskawek myjemy, wycinamy szypułki i miksujemy blenderem, resztę kroimy w małą kosteczkę.
4. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści i wystudzić. Wymieszać najpierw ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie wlać do serków i wymieszać.
6. Biszkopt przycinamy na 3 równe części.
7. Następnie nadajemy mu kształt klepsydry.
8. Dolny biszkopt smarujemy dżemem. Pokrojone truskawki dodajemy do masy.
9. Na drzem nakładamy masę truskawkową, na nią biszkopt, ponownie masę i biszkopt, w miejscu piersi nakładamy masę.
10. Z boków, które zostały odcięte układamy wystające kółeczka (piersi).
12. Masą obłożyć wierzch i boki tortu.
13. Masę marcepanową (można ją albo kupić albo zrobić) wałkujemy i nakładamy na tort. Z jasnego marcepanu robimy ciało a z ciemnego nożem wycinamy bikini :-)
14. Boki tortu obkładamy migdałowymi płatkami.
15. Wsadzamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego :-)
Bosko, bosko.
OdpowiedzUsuńLol ale tory w biustonionioszu
OdpowiedzUsuń