Ilość porcji: 2
Składniki
- Opakowanie ciasta francuskiego 45-50 dag
- ok 40 dag wędliny
- ok 40 dag sera żółtego
- 1 jajko
- natka pietruszki
1. Rozmrożone ciasto wałkujemy do wielkości ok 40x50cm
2. Na cieście układamy wędlinę a na niej starty na grubych.
3. Zwinąć od dłuższej strony w rulon, docisnąć szew i posmarować białkiem, aby się dobrze skleił.
4. Roladę kroimy w centymetrowe plastry.
5. Pieczemy 20 minut w temp. 200C, ale po 15 min. smarujemy żółtkiem zmieszanym z łyżką wody.
6. Posypujemy natką pietruszki.
Smacznego :-)
pycha;) bardzo lubie takie ślimaczki;)
OdpowiedzUsuńSuper, będę miała akurat okazję wypróbować bo zostało mi trochę ciasta francuskiego ;)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :)
Prześlicznie wygląda i zapewne bosko smakuje. ;))
OdpowiedzUsuńMniami!!!!
OdpowiedzUsuńa po co tym żółtkiem po 15 minutach?
OdpowiedzUsuńAby nabrały ładnego rumianego kolorku :-)
OdpowiedzUsuń