Czas: 30 min
Ilość porcji: 4-6 w zależności od głodu :-)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 500 g śliwek
- bułka tarta i masło ewentualnie śmietana do polania
- cukier do posypania
- Śliwki myjemy i drylujemy z pestek (nożem kroimy śliwkę na pół i wyjmujemy pestkę)
- Obieramy, gotujemy i studzimy ziemniaki.
- Ziemniaki mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
- W misce wyrabiamy dokładnie ręką ziemniaki z mąką pszenną, ziemniaczaną, solą i jajkami.
- Ciasto dzielimy na 2 części, rolujemy w wałek, który kroimy na kawałeczki.
6. Z małych kawałków palcami robimy kółko w które wkładamy dwie połówki śliwki i oblepiamy ją całą ciastem, aby powstała kula.
7. Gotowe knedle wrzucamy na gotującą się wodę i od czasu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 5 minut.
8. Polewamy śmietaną lub do masła roztopionego na patelni dodajemy bułkę tartą i posypujemy nią knedle.
Smacznego :-)
ładnie wygląda
OdpowiedzUsuńładnie wygląda
OdpowiedzUsuń