Ryż z jabłkami jest daniem lekkostrawnym, najlepszym na ciepło, kiedy w domu pięknie pachnie duszonymi owocami i cynamonem. Zapach kojarzy mi się z kuchnią mojej babci i zdecydowanie z dzieciństwem- czyli czasem beztroski i zabawy :-) W moim domu czasmi ryż się zapieka a czasami, tak jak dzisiaj jest na szybko, bez zapiekania. Może być podany jako obiad na słodko lub jako deserek. Jestem bardzo ciekawa jak to się robi w Waszych domach, może zechcecie się pochwalić?
Przepis na ryż z jabłkami
Czas: 20 min
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 jabłka
- 2 szklanki ryżu
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki śmietany
- cynamon
- ewentualnie cukier waniliowy
- Ryż gotuję, jabłka obieram i kroję w kostkę
- Jabłka z cukrem i wodą przekładam na patelnię i duszę aż zmiękną
- Następnie do jabłek dodaję ryż, śmietanę, cynamon, mieszam i podaję gorące.
Smacznego :-)
Musi byc pyszny! poprosze o bannerek akcji ryzowej, zebym mogla od razu dodac)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie))
Tak jest pyszniutki i bardzo szybki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :-)
zwykle przyrządzam inaczej ale spróbowałam tym razem tak jak jest to tu opisane i nie żałuję ;)
OdpowiedzUsuńAnetko bardzo się cieszę, że Ci smakował :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam cynamon w różnych łaczeniach, ale dopiero ta kompozycja z jabłkiem dodaje finezji smaku!!
OdpowiedzUsuńa ile wody musimy dodać?
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie i ... szybkie w przyrządzeniu ;)
OdpowiedzUsuńpycha i chyba nie jest jakieś bardzo kaloryczne. kasik
OdpowiedzUsuńTylko znacznie zmniejszyłam ilość cukru z 5 łyżek do 1,5 palce lizać :* :)) kasik
OdpowiedzUsuńGotuję na mleku i nie dodaję śmietany. Jest mniej kaloryczny. Poza tym bez zmian. Pychota!
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam trochę dżemu z rabarbaru i dodam go dziś do ryżu z jabłkami, żeby się nie zmarnował. Uwielbiam ryż w każdej, wegetariańskiej postaci :3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!