Tort składa się z biszkoptu, masy truskawkowej zrobionej z truskawek mrożonych i świeżych, masy maślanej, która jest niezbędna przy tortach obkładanych lukrem lub marcepanem, ponieważ masy z zawartością śmietany rozpuszczają zarówno lukier jak i marcepan, więc masło służy do izolacji masy truskawkowej od powleczenia tortu. Tort jest słodki ponieważ powleczony jest masą z pianek marshmallow i cukru pudru, ale truskawki swoją kwaskowatością równoważą smak. Małe angry birdsy i świnie zrobiłam z kolorowego marcepanu. smak tortu jest bardzo dobry...a efekt wizualny oceńcie sami :-)
Czas: 2-3h
Ilość porcji: 10-20
Tortownica 26 cm
Składniki:
- Biszkopt robiony wg przepisu: http://kobietagotuje.blogspot.com/2013/03/biszkopt.html?showComment=1378283186154#c4362267124971518485
- 1/2 ciepłej wody
- 2 łyżki cukru
- sok z połowy cytryny
- 800g mrożonych truskawek
- 1 i 1/2 galaretki truskawkowej
- 1 i 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1/2 kg truskawek
- 1 kostka masła w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka mleka
- 1 szklanka cukru pudru
- 270 g białych pianek marshmallow
- 4 łyżki wody
- ok 600 g cukru pudru
Marcepan kolorowy do figurek
Barwniki spożywcze
Przygotowanie
Krem truskawkowy:
- Owoce rozmrozić i razem z sokiem zmiksować, włożyć do garnka i zagotować.
- Kiedy owoce zagotują się, rozpuszczamy w nich galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia.
- Ubijamy na sztywno śmietanę i powoli dodajemy do niej dobrze schłodzone, tężejące owoce.
- Kroimy truskawki w drobną kosteczkę i dodajemy do masy.
- Jeżeli masa nie będzie jeszcze sztywna, to należy włożyć ja na chwilę do lodówki.
- Do wody dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszamy
- Biszkopt kroimy na 3 równe części i każdy krążek nasączamy ponczem (robimy to za pomocą małej łyżeczki)
Wkładamy tort do lodówki, najlepiej na całą noc, ale 3h powinny wystarczyć.
Po wyjęciu tortu z lodówki przygotowujemy Krem Maślany:
- Miękkie masło miksujemy kilka minut na gładką masę.
- Dodajemy łyżkę mleka i cukier puder i miksujemy jeszcze kilka minut
- Przygotowanym kremem maślanym smarujemy cały tort.
Tort wkładamy do lodówki i przygotowujemy lukier plastyczny
- Gotujemy wodę w garnku, zmniejszamy ogień na minimalny, na tym garnku ustawiamy drugi, do którego wrzucamy pianki marshmallow i 4 łyżki wody, mieszamy od czasu do czasu,pianki mają się rozpuścić na parze.
- Po rozpuszczeniu i lekkim przestudzeniu dodajemy do pianek stopniowo cukier puder, następnie przekładamy wszystko na stolnicę i nadal dodajemy cukier zagniatając jak ciasto do momentu aż nie będzie się kleiło do rąk i osiągnie konsystencję, która pozwoli się rozwałkować.
- Wałkujemy lukier do takiej wielkości, aby pokrył nam cały tort.
Cienkim nożem odcinamy nadmiar lukru.
Ozdabiamy tort wedle uznania, kolorowe ozdoby wykonałam z kolorowego marcepanu,
natomiast czarne elementy zostały zabarwione barwnikiem spożywczym.
Smacznego :-)
czym nabłyszczyłaś tą górę ?
OdpowiedzUsuńPędzelkiem z białkiem, ale dosłownie minimalna warstwa :-)
UsuńNo nie! Super! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!:-)
UsuńPiękny! Gratuluje!
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie - http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/09/imprezowy-konkurs.html
Chyba wiem jaki tort tym razem upiekę bratu na urodziny :D Genialne :D
OdpowiedzUsuń