Czas: 40 min
Ilość porcji: 6
Składniki
- 1 kalafior
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- koperek
- natka pietruszki
- śmietana 18%
- 2-3 litry bulionu
- 1 cebula
- makaron
- sól
- pieprz
1. Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki, myjemy i wrzucamy do garnka.
2. Pietruszkę, selera i cebulę kroimy w kostkę, marchewkę w talarki, wszystko wrzucamy do garnka.
3. Do garnka z warzywami wlewamy bulion w takiej ilości żeby były przykryte i gotujemy do miękkości ok. 20 min, ale pamiętamy, aby 10 min przed końcem wrzucić makaron.
4. Natkę pietruszki i koperek kroimy drobniutko.
5. Kiedy warzywa są miękkie wyjmuję kilka kawałków kalafiora, miksuję je i wkładam ponownie do garnka, 2 łyżki śmietany wkładam do szklanki i zalewam kilkoma łyżkami bulionu z garnka, wlewam ponownie do zupy. Dodaję zieleninę, doprawiam.
Smacznego :-)
Super!! :P
OdpowiedzUsuńZrobiłem wg. przepisu, rewelacja.
OdpowiedzUsuń