czwartek, 26 września 2013

Węgierski Bogracz

Bogracz, inaczej zupa gulaszowa to danie węgierskie pyszne i sycące. Z podanych składników wyjdzie spora porcja, duży garnek, który zapewni Wam obiad na więcej niż jeden dzień. Idealne danie na ciepło, które można zaserwować gościom na imprezie. Danie powinno być dobrze doprawione i wyraziste w smaku.
 
Czas:1,5-2h
Ilość porcji: duży garnek

Składniki:
  • 1/2 kg wieprzowiny
  • 30 dag pieczarek
  • 15 dag marchewki
  • 15 dag pietruszki
  • 15 dag selera
  • 1 duża cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 puszka groszku
  • 1/4 szklanki ketchupu ostrego
  • 1/4 ketchupu łagodnego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • bulion
  • oliwa
  • pieprz
  • sól
  • makaron świderki
Przygotowanie:
  1. Mięso myjemy, suszymy ręcznikami papierowymi i kroimy w paseczki
  2. Marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w słupki
  3. Cebulę w kosteczkę
  4. Mięso podsmażamy na oliwie
  5. Dodajemy marchewkę, selera, pietruszką i cebulę, zalewamy szklanką bulionu i dusimy 15 min
  6. Przekładamy do garnka
  7. Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy i wrzucamy do garnka
  8. Ogórki i paprykę kroimy w kostkę i razem z odcedzonym groszkiem do garnka.
  9. Dodajemy koncentrat i ketchupy, doprawiamy i zalewamy bulionem, tak, aby zakrył wszystkie składniki.
  10. Dusimy pod przykryciem 40 min, mieszając od czasu do czasu.
  11. 10 minut przed końcem duszenia wrzucamy makaron.





1 komentarz: