Czas:1,5-2h
Ilość porcji: duży garnek
Składniki:
- 1/2 kg wieprzowiny
- 30 dag pieczarek
- 15 dag marchewki
- 15 dag pietruszki
- 15 dag selera
- 1 duża cebula
- 3 ogórki kiszone
- 1 puszka groszku
- 1/4 szklanki ketchupu ostrego
- 1/4 ketchupu łagodnego
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- bulion
- oliwa
- pieprz
- sól
- makaron świderki
- Mięso myjemy, suszymy ręcznikami papierowymi i kroimy w paseczki
- Marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w słupki
- Cebulę w kosteczkę
- Mięso podsmażamy na oliwie
- Dodajemy marchewkę, selera, pietruszką i cebulę, zalewamy szklanką bulionu i dusimy 15 min
- Przekładamy do garnka
- Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy i wrzucamy do garnka
- Ogórki i paprykę kroimy w kostkę i razem z odcedzonym groszkiem do garnka.
- Dodajemy koncentrat i ketchupy, doprawiamy i zalewamy bulionem, tak, aby zakrył wszystkie składniki.
- Dusimy pod przykryciem 40 min, mieszając od czasu do czasu.
- 10 minut przed końcem duszenia wrzucamy makaron.
zdecdowanie moje ulubione danie!
OdpowiedzUsuń