Czas: 15 min + 40 min duszenie
Ilość porcji: 5-8
Składniki:
- 3 pomidory
- 1 papryka żółta
- 2 papryki czerwone
- 2 cebule
- 30dag pieczarek
- 2 laski kiełbasy (zwyczajna, podwawelska)
- 3 łyżki oleju
- 2 szklanki bulionu (ewentualnie kostka rosołowa)
- pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- pół łyżeczki papryki ostrej mielonej
- łyżka mąki do zagęszczenia
- sól
- pieprz
- Paprykę myjemy, wycinamy pestki, kroimy w kosteczkę.
- Pomidory parzymy, obieramy, kroimy na kawałki.
- Paprykę i pomidory dusimy w garnku 10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Cebulę kroimy w plasterki, szklimy na oleju, wrzucamy do ganka.
- Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju, dodajemy do garnka.
- Kiełbasę kroimy w pół plasterki, podsmażamy na patelni i wrzucamy do garnka.
- Dolewamy bulion, mieszamy, dusimy na małym ogniu 30 minut
- Doprawiamy paprykami, solą, pieprzem i zagęszczamy.
- Podajemy z ziemniakami lub pieczywem :-)
Smacznego :-)
pycha zarcie
OdpowiedzUsuń