niedziela, 22 września 2013

Leczo z pieczarkami

Leczo z pieczarkami to kolejna wersja tradycyjnego węgierskiego dania, złożonego tradycyjnie z pomidorów, cebuli i papryki z dodatkiem mięsa w postaci kiełbasy. Leczo z pieczarkami jest zdecydowanie łagodniejsze i ma delikatny posmak grzybów, jest pyszne i naprawdę szybkie.

Czas: 15 min + 40 min duszenie
Ilość porcji: 5-8

Składniki:
  • 3 pomidory
  • 1 papryka żółta
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 30dag pieczarek
  • 2 laski kiełbasy (zwyczajna, podwawelska)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szklanki bulionu (ewentualnie kostka rosołowa)
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • pół łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • łyżka mąki do zagęszczenia
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Paprykę myjemy, wycinamy pestki, kroimy w kosteczkę.
  2. Pomidory parzymy, obieramy, kroimy na kawałki.
  3. Paprykę i pomidory dusimy w garnku 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Cebulę kroimy w plasterki, szklimy na oleju, wrzucamy do ganka.
  5. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju, dodajemy do garnka.
  6. Kiełbasę kroimy w pół plasterki, podsmażamy na patelni i wrzucamy do garnka.
  7. Dolewamy bulion, mieszamy, dusimy na małym ogniu 30 minut
  8. Doprawiamy paprykami, solą, pieprzem i zagęszczamy.
  9. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem :-)
Smacznego :-)




1 komentarz: