sobota, 21 września 2013

Włoski makaron z zielonym pesto z rukoli

Makaron z zielonym pesto z rukoli jest przepyszne i ma naprawdę wyjątkowy smak. Pesto zrobione samodzielnie w domu jest o niebo lepsze niż to kupione w sklepie, wiem bo mam porównanie, kiedyś kupowałam pesto, ale odkąd raz je zrobiłam pod moim dachem gości tylko domowej roboty. Jest zdecydowanie inne, ma bardziej wyrazisty smak, już nie wspomnę o kolorze, to domowe jest mocno zielooooone a jak pięknie pachnie :-)
Robi się je ekspresowo, wystarczy kilka minut.



Czas: 10 min
Ilość porcji: 4

Składniki
  • 100g rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki parmezanu
  • 4 łyżki orzechów nerkowca
  • 4 łyżki migdałów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • migdały w płatkach do dekoracji
  • ostra papryczka opcjonalnie
  • makaron
 
1. Makaron gotujemy al. dente w tym czasie...
2. Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika i miksujemy na gładką masę.
 
 
 
3. Makaron odcedzamy i nie przelewamy go zimną wodą, aby pesto lepiej się do niego przykleiło.
4. Do miski wrzucamy makaron i pesto, mieszamy dokładnie, posypujemy migdałami, amatorzy ostrych smaków dodatkowo mogą pokroić w plasterki ostrą papryczkę.
 
 
Smacznego :-)


Włochy 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 


 
 

 

 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz