Czas: 20 min
Składniki dla jednej osoby:
- połowa 100g saszetki ugotowanego ryżu
- 1 jabłko
- 4 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Gotujemy ryż i 1/2 saszetki wkładamy do małego naczynia żaroodpornego.
- Jabłko obieramy, czyścimy z gniazda nasiennego i kroimy na kawałki.
- Do małego garnuszka wsypujemy 3 łyżeczki cukru, dodajemy wodę i podgrzewamy aż cukier zacznie się rozpuszczać i karmelizować, wtedy dodajemy cynamon.
- Po chwili wrzucamy jabłka i obsmażamy je 3 minuty w syropie.
- Jabłka przekładamy na ryż, oblewając na koniec pozostałym syropem.
- Na wierzchu posypujemy łyżeczką cukru i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st.C.
- Zapiekamy 10 min, po tym czasie cukier na wierzchu się karmelizuje a ryż zapieka się z sokami jabłka z cynamonem i cukrem.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz