poniedziałek, 23 września 2013

Jabłka pod cynamonową kołderką z ryżem

Jabłko, cynamon i ryż to połączenie idealne, myślę, że nikogo nie trzeba namawiać do zjedzenia takiej pyszności.


Czas: 20 min

Składniki dla jednej osoby:
  • połowa 100g saszetki ugotowanego ryżu
  • 1 jabłko
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
  1.  Gotujemy ryż i 1/2 saszetki wkładamy do małego naczynia żaroodpornego.
  2. Jabłko obieramy, czyścimy z gniazda nasiennego i kroimy na kawałki.
  3. Do małego garnuszka wsypujemy 3 łyżeczki cukru, dodajemy wodę i podgrzewamy aż cukier zacznie się rozpuszczać i karmelizować, wtedy dodajemy cynamon.
  4. Po chwili wrzucamy jabłka i obsmażamy je 3 minuty w syropie.
  5. Jabłka przekładamy na ryż, oblewając na koniec pozostałym syropem.
  6. Na wierzchu posypujemy łyżeczką cukru i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st.C.
  7. Zapiekamy 10 min, po tym czasie cukier na wierzchu się karmelizuje a ryż zapieka się z sokami jabłka z cynamonem i cukrem.
Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz