piątek, 19 kwietnia 2013

Pyszny schab duszony w mleku

Schab duszony w mleku jest bardzo smaczny, kruchy i bardzo soczysty, zastanawiałam się czy mięso nie przesiąknie mlekiem, bo taki smak z pewnością nie bardzo by mi odpowiadał, ale w schabie zupełnie nie czuć mleka, a właśnie dzięki niemu jest mięciutki i kruchy. Jego smak zachwyci Was i Wsasze rodzinki. Schab możemy podać np. z ziemnieczkami i surówką.



Czas: 2h
Ilość porcji: w zależności od grubości kawałków jakie pokroimy

Składniki
  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 1 l mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

1. Na patelni rozgrzewamy masło połączone z olejem, obsmażamy mięso z każdej strony.
2. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy i gotujemy.
3. Schab przyprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do mleka i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 1,5-2h.


4. Po tym czasie schab wyjmujemy i owijamy w folię, a mleko odparowujemy tak długo aż uzyska konsystencję sosu, doprawiamy do smaku.


5. Podajemy z ziemniaczkami i surówką.


Smacznego :-)

4 komentarze:

  1. Inspirują mnie Twoje kulinarne przygody. Z pewnością spróbuję ugotować podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne, pyszności

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam schab . Takiego jeszcze nie jadłem

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś dziwnego mi się zebrało na górze(szumowina czy jakos tak na to wołaja), więc wyjąłem po 30 minutach gotowania i wrzuciłem do pieca, pyszne polecam :D

    OdpowiedzUsuń