Ilość porcji: w zależności od grubości kawałków jakie pokroimy
Składniki
- 1,5 kg schabu bez kości
- 1 l mleka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
1. Na patelni rozgrzewamy masło połączone z olejem, obsmażamy mięso z każdej strony.
2. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy i gotujemy.
3. Schab przyprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do mleka i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 1,5-2h.
4. Po tym czasie schab wyjmujemy i owijamy w folię, a mleko odparowujemy tak długo aż uzyska konsystencję sosu, doprawiamy do smaku.
5. Podajemy z ziemniaczkami i surówką.
Smacznego :-)
Inspirują mnie Twoje kulinarne przygody. Z pewnością spróbuję ugotować podobne :)
OdpowiedzUsuńpyszne, pyszności
OdpowiedzUsuńUwielbiam schab . Takiego jeszcze nie jadłem
OdpowiedzUsuńCoś dziwnego mi się zebrało na górze(szumowina czy jakos tak na to wołaja), więc wyjąłem po 30 minutach gotowania i wrzuciłem do pieca, pyszne polecam :D
OdpowiedzUsuń