środa, 20 marca 2013

Rybka na parze

Rybka na parze to przepyszne i zdrowe danie, jeżeli weźmiemy pod uwagę, że jest robiona na parze to jest to również bardzo szybki obiadek. Ryby zawierają niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu Kwasy Omega-3, niezbędne do pracy mózgu i serca, chroniące przez ADHD, chorobą Alzheimera i wzrostem cholesterolu. Ja zrobiłam filety z Flądry, ale go gotowania na parze nadaje się każdy rodzaj rybki. Rybka świetnie smakuje z ryżem i warzywami gotowanymi na parze, ja wybrałam brokuły i marchewkę mini.




Czas: 40 min
Ilość porcji: 2

Składniki
  • 2 filety z Flądry lub inne
  • cytryna
  • bazylia
  • przyprawa do ryb
  • papryka ostra lub słodka
  • sól
  • pieprz cytrynowy

  
1. Filety skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 10 min.
2. Nacieramy rybkę bazylią, papryką, przyprawą do ryb i pieprzem, zawijamy filię, wywijając sreberko do góry, aby sos nie wyciekał podczas gotowania.


3. Przygotowujemy parowar, na dolnym poziomie układamy warzywa np. brokuły i marchewkę mini, na wyższym poziomie kładziemy rybkę. Ryż również możemy zrobić w parowarze, ale ja wolę go ugotować.
4. Rybę i warzywa gotujemy przez 15-20 min.


Smacznego :-)

3 komentarze:

  1. Apetycznie wygląda i nie za specjalnie tuczące :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pangą również świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny przepis i do tego dietetyczny :)
    aż miło

    OdpowiedzUsuń