wtorek, 19 marca 2013

Mus Bananowy

Mus bananowy to przepyszny deserek i świetny pomysł dla tych, którzy nie przepadają za bananami w zwykłej postaci. Mus jest szybki do zrobienia, nie licząc czasu potrzebnego na schłodzenie deserku. Banany są świetnym żródłem potasu, witaminy C i błonnika, więc warto je zajadać, wiem, że większość osób ich unika ze względu na ich kaloryczność i odkładanie się ich w wiadomych częściach ciała, ale czasami warto zgrzeszyć :-)



Czas: 15 min + 1h na chłodzenie
Ilość porcji: 3

Składniki
  • 3 banany
  • 1 cytryna
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 3 plastry ananasa
  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
  • szczypta soli


1. Banany obieramy, odcinamy końcówki i miksujemy.
2. Dodajemy jeden cukier waniliowy, 2 łyżki cukru i sok z połowy cytryny, miksujemy ponownie
3. W drugiej misce ubijamy śmietankę i mieszamy ją z cukrem waniliowym.
4. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.


5. Do miski z ubitymi bananami dodajemy śmietankę i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy pianę z białek i ponownie mieszamy.
6. Przekładamy mus do salaterek, nakrywamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy na 1h do lodówki.


7. Tuż przed podaniem dekorujemy bananem pokrojonym w plasterki i pokropionym sokiem z cytryny, ananasem i czekoladą startą na średnich dziurkach na tarce.

Smacznego :-)

1 komentarz: