wtorek, 5 marca 2013

Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami popularna włoska potrawa przygotowywana z ryżu podsmażanego na tłuszczu. Risotto występuje w wielu wariantach, można dodawać do niego mięso, ryby, owoce morza. Moja wersja jest z pieczarkami, pyszne i bardzo sycące :-)



Czas: 50 min
Ilość porcji: 4

Składniki
  • 3 szklanki wywaru z kurczaka
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 400g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 torebki lub 1 szklanka ryżu któtkoziarnistego
  • 1/3 szklanki śmietany
  • 1 łyżka śmietany
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz


1. W rondelku gotujemy wywar z wodą i trzymamy na minimalnym ogniu.
2. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pieczarki pokrojone w półplasterki i smażymy do miękkości. Przesypujemy do miski.


3. Na tej samej patelni podsmażamy przez kilka minut pokrojoną w kosteczkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek
4. Wsypujemy ryż i ciągle mieszając smażymy na średnim ogniu, aż się zeszkli.
5. Stopniowo wlewamy po 1 szklance gorący wywar z rondelka i ciągle mieszając gotujemy na małym ogniu , aż ryż wchłonie płyn. Wlewamy kolejną szklankę i tak do momentu, aż ryż będzie wchłaniał wywar, w sumie około 20 minut.


6. Dodajemy pieczarki i jeszcze 5 min trzymamy na ogniu.Doprawiamy.


6. Śmietanę mieszamy z musztardą. Polewamy risotto i posypujemy natką pietruszki.

Smacznego :-)

3 komentarze:

  1. Nie przepadam za ryżem, ale tyle się nasłuchałem o rissoto, że dzisiaj skorzystam z przepisu. Zdam relację.

    OdpowiedzUsuń
  2. nawet wyszło dobre :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam samodzielnie rissoto, wydawało mi się takie banalne i nudne (w końcu to tylko ryż i pieczarki). Z Twoim przepisem jednak sądzę, że przekonam się do tego dania i zagości w mojej kuchni częściej. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń