poniedziałek, 4 marca 2013

Spaghetti alla Carbonara

Spaghetti alla Carbonara to jedno z dań, z których słynie rzymska kuchnia i można je przyrządzić w kilka minut w zaciszu domowej kuchni. Według tradycyjnych, włoskich, domowych przepisów, jajka dodane do carbonary powinny ściąć się jedynie od ciepła makaronu, należy uważac, aby na talerzu nie zrobiła nam się jajecznica z makaronem :-) A tak naprawdę to bardzo szybki i banalny przepis, więc jezeli akurat nie macie czasu lub weny, aby gotować coś czasochłonnego to Carbonara jest właśnie dla Was.



Czas: 15 min
Ilość porcji: 2
  • 2 jajka
  • 100 g boczku wędzonego
  • 160 g makaronu spaghetti
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 30 g parmezanu
  • pieprz
  • sól

1. Jajka wbijamy do szklanki i roztrzepujemy widelcem.
2. Boczek kroimy w kostkę, odkrawamy twardą skórę i wrzucamy na patelnię, smarzymy kilka minut.
3. Makaron gotujemy, odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka i przykryć.


4. Natkę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.


5.  Do boczku dodajemy natkę i czosnek.
6. Patelnię odstawiamy z ognia i dodajemy połowę sera oraz doprawiamy pieprzem.
7. Na patelnię dodajemy gorący makaron, dolewamy jajka i dokładnie mieszamy aż cały pokryje się masą jajeczną. Jajka mają utworzyć kremowy sos. Posypujemy pietruszką.


smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz