czwartek, 7 marca 2013

Pierogi Ruskie

Pierogi Ruskie są bardzo popularne, ciasto przygotowuje się z mąki, wody i soli, czasami dodaje się jajka, farsz natomiast robi się z masy ziemniaczano- twarogowej z dodatkiem soli, pieprzu i podsmażonej cebuli. Ciasto rozwałkowuje się do grubości 2 mm, najważniejsze jest jego długie wyrabianie ok. 10 min, bo tylko takie wyrabianie da nam gwarancję elatyczności. Pamiętam jak robiłam moje pierwsze pierogi nie zastosowałam się do tej zasady i pierogi wyszły mi tak twarde, że gdybym nadała jednemu z nich odpowiednią prędkość, myślę, że nawet jeżeli by nie zabił, to pozostawiłby dziurę w głowie...były twarde jak kamień :-)





Czas: 30 min
Ilość porcji: 60 szt

Farsz do pierogów ruskich
Składniki
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 250g twarogu
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka w proszku

Ciasto na pierogi
Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  
Przygotowanie farszu
1. Gotujemy ziemniaki.
2. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni.
3. Do gorących odcedzonych ziemniaków dodajemy ser, cebulę, paprykę, sól, pieprz i ubijamy na gładką masę.





Przygotowujemy ciasto
1. Mąkę wysypujemy na blat, robimy dziurkę w środku i wlewamy stopniowo ciepłą wodę, dodajemy sól, mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto około 10 min.

  
2. Podsypujemy blat mąką i wałkujemy ciasto na 2 mm.


3. Szklanką wykrawamy kółeczka.


4. Na stronę ciasta, która była przyklejona do blatu nakładamy farsz łyżeczką i sklejamy brzegi pieroga.

  

5. Gotowe pierogi wrzucamy na posoloną, gotującą się wodę przez 10 min od momentu wypłynięcia.
6. Jeżeli lubimy pierogi ruskie z cebulką, to szklimy ją na maśle do momentu aż uzyska brązowawy odcień.

  
7. Pierogi wykładamy na talerz i polewamy masełkiem z cebulką.

Smacznego :-)

6 komentarzy:

  1. Kasiu narobiłas apetytu :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Krzysztof Beksiński8 marca 2013 04:02

    Kurcze, ale bym zjadł te pierożki. Pani Kasiu narobiła mi Pani smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta porcja to na zaostrzenie apetytu, czy dla mojego 12-letniego syna?

    OdpowiedzUsuń
  4. Te pierogi to naprawdę chwila roboty, no chyba, że ma się takich głodomorów jak adam w domu to wtedy i 200 pierogóe nie wystarczy :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. 200 będzie ok, podać adres do wysyłki?

    OdpowiedzUsuń