środa, 6 marca 2013

Caprese

Caprese to  rodzaj sałatki pochodzącej z Włoch, przyrządza ją się z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli przełożonych na przemian, polanych oliwą z oliwek, posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii, kolory mają odzwierciedlać włoską flagę. Jest szybka i bardzo łatwa do zrobienia a w dodatku jest przepyszna :-)


Czas: 10 min
Ilość porcji: 1

Składniki
  • 1 pomidor
  • 1 mozzarella 125g
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz
  • pieczywo

1. Pomidora parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na plastry.
2. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy na plastry
3. Układamy na przemian na tależu raz plasterek pomidora raz mozzarelli, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą, polewamy oliwą z oliwek i układamy listki bazylii. Podajemy z pieczywem.

Smacznego :-)

5 komentarzy:

  1. Pewnie pyszne na kolacje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krzysztof Beksiński8 marca 2013 04:03

    Uwielbiam takie jedzenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonała na przystawkę na przyjęcia

    OdpowiedzUsuń