sobota, 30 marca 2013

Mazurek Kajmakowy Zając

Mazurek kajmakowy w kształcie zająca to bardzo fajny sposób na mazurka wielkanocnego, robię go od lat, ale przyznam, że pierwszy raz w takim kształcie. Jeżeli chodzi o smak to najpyszniejszy mazurek jaki kiedykolwiek jadłam, jest bardzo słodki, ale...który mazurek nie jest, w końcu o to chodzi :-) Jest szybki i łatwy do zrobienia, więc polecam...



Czas: 1h (+3h na gotowanie puszki mleka)
Ilość porcji: ok 15

Składniki:
  • 400g mąki krupczatki
  • 100g cukru
  • 250g masła
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki mleka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego 250 ml
  • 1/2 słoika powideł śliwkowych
  • 100g orzechów włoskich
  • dowolne polewy i bakalie do dekoracji

1. Puszkę mleka wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na maleńkim ogniu przez 3h pod przykryciem. Przed otwarciem należy trochę wystudzić puszkę. Przetestowałam kiedyś kupną puszkę kajmaku i nie polecam, smak zupełnie inny, nie smakował mi zupełnie, więc nie polecam.
2. Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i masło, siekamy nożem.
3. Dodajemy żółtko, mleko, aromat i zagniatamy.


4. Ciastem wyklejamy blachę robiąc rancik i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 30 min.


5. Orzechy wkładamy do woreczka i tłuczemy na małe kawałeczki.


6. Upieczone i wystudzone ciasto smarujemy powidłami, następnie posypujemy orzechami.


7. Rozprowadzamy równą warstwę kajmaku.


8. Dekorujemy dowolnie.


Smacznego :-)





4 komentarze:

  1. Jak tylko będę miał więcej czasu po świętach to zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzieciaki były rozbawione do łez i zaczęły od dekoracji wykonanej z białej czekolady. Głowa została na później i zdobi kuchnię. Samo ciasto słodziutkie, i dodatkowo nasycone bakaliami i gorzką czekoladą. Mniammm

    OdpowiedzUsuń
  3. A ten jaki cudny zajączek :) Super! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję, efekt końcowy przerósł moje oczekiwania :-)

    OdpowiedzUsuń