Ilość porcji: ok 15
Składniki:
- 400g mąki krupczatki
- 100g cukru
- 250g masła
- 4 żółtka
- 4 łyżki mleka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- puszka mleka skondensowanego słodzonego 250 ml
- 1/2 słoika powideł śliwkowych
- 100g orzechów włoskich
- dowolne polewy i bakalie do dekoracji
1. Puszkę mleka wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na maleńkim ogniu przez 3h pod przykryciem. Przed otwarciem należy trochę wystudzić puszkę. Przetestowałam kiedyś kupną puszkę kajmaku i nie polecam, smak zupełnie inny, nie smakował mi zupełnie, więc nie polecam.
2. Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i masło, siekamy nożem.
3. Dodajemy żółtko, mleko, aromat i zagniatamy.
4. Ciastem wyklejamy blachę robiąc rancik i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 30 min.
5. Orzechy wkładamy do woreczka i tłuczemy na małe kawałeczki.
7. Rozprowadzamy równą warstwę kajmaku.
Smacznego :-)
Jak tylko będę miał więcej czasu po świętach to zrobię :)
OdpowiedzUsuńDzieciaki były rozbawione do łez i zaczęły od dekoracji wykonanej z białej czekolady. Głowa została na później i zdobi kuchnię. Samo ciasto słodziutkie, i dodatkowo nasycone bakaliami i gorzką czekoladą. Mniammm
OdpowiedzUsuńA ten jaki cudny zajączek :) Super! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, efekt końcowy przerósł moje oczekiwania :-)
OdpowiedzUsuń