niedziela, 31 marca 2013

Chrzan Wielkanocny

Chrzan wielkanocny jest niezbędnym dodatkiem do jajek i wędlinki wielkanocnej, ma pyszny smak i nie jest tak bardzo ostry, dzięki dodatkom nabiera bardziej delikatnego smaku. Warto go zrobić dzień wcześniej, aby wszystkie składniki się "przegryzły".



Czas: 10 min
Ilość porcji: 2 słoiczki

Składniki:
  • 2 słoiki chrzanu (po 80g)
  • 5 jajek
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 5 łyżeczek cukru
  • sól
  • pieprz

1. Jajk gotujemy na twardo.
2. Do miski przekładamy chrzan, 5 łyżeczek cukru, śmietanę i same żółtka.



3. Wszystkie składniki dokładnie ucieramy.
4. Zasada jest taka, że im więcej dodamy żółtek, tym chrzan będzie mniej ostry i na jedno żółtko dajemy jedną łyżeczkę cukru.

Smacznego :-)

3 komentarze:

  1. Zgadzam się w 100% w końcu wg przepisu Babci Zosi, więc musi być dobry :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też zrobiłam ..moje pierwsze podejście w życiu. Pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń