Witrażowe Kurki to świetna propozycja nie tylko na Wielkanoc, ponieważ ciasteczka można robić w dowolnych kształtach, zależy to tylko od naszego pomysłu i od wykrawaczy jakie posiadamy. Ciasteczka są piękne i pyszne, tylko trzeba uważać, ponieważ witrażyk z racji tego iż jest zrobiony z landrynek jest dosyć twardy. Ciasteczka są bardzo efektowne i bardzo dobre :-)
Czas: 30 min (nie licząc czasu kiedy ciasto jest w lodówce)
Ilośc porcji: około 25 sztuk
Składniki:
225 g masła w temp. pokojowej
225 g cukru pudru
1 ubite jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
450 g mąki
1-2 torebki kolorowych landrynek
1. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem, dodajemy ubite całe jejko, wanilię i sól, mieszamy.
2. Stopniowo dodajemy mąkę, mieszamy a następnie zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulkę i wkładmy do lodówki na 30 min.
3. Wyjmujemy ciasto i dzielimy na mniejsze kawałki, aby nam się lepiej wałkowało.
4. Stolnicę podsypujemy mąką, aby nam się nie przyklejało ciasto i wałkujemy na grubość 3-4 mm.
5. Wykrawamy ciasteczka, mniejszą wykrawaczką robimy otwór pośrodku każdego z nich, przekładamy na blachę wyłożoną papieram do pieczenia.
6. Landrynki dzielimy na kolory, wkładamy w woreczek i rozbijamy je na mniejsze kawałeczki.
7. Dziurki w ciasteczkach napełniamy pokruszonymi landrynkami (warstwa nie może być grupsza od głębokości otworu)
8. Wstawaiamy do piekarnik nagrzanego do 180C na około 12 min (ciasto ma mieć jasnozłoty kolor a roztopione landryny mają wypełnić dokładnie otwory.
9. Ciasteczka odstawiamy do ostudzenia i dopiero wtedy możemy je zdjąć z papieru (witrażyki muszą mieć czas, aby zastygnąć)
Smacznego :-)
Ponieważ zostało mi ciasta a nie miałam już landrynek, to wyszło jeszcze kilka kurczaczków :-)
Śliczne i super, że dokładnie pokazujesz, jak je się robi :-)
OdpowiedzUsuń