piątek, 29 marca 2013

Witrażowe Kurki

Witrażowe Kurki to świetna propozycja nie tylko na Wielkanoc, ponieważ ciasteczka można robić w dowolnych kształtach, zależy to tylko od naszego pomysłu i od wykrawaczy jakie posiadamy. Ciasteczka są piękne i pyszne, tylko trzeba uważać, ponieważ witrażyk z racji tego iż jest zrobiony z landrynek jest dosyć twardy. Ciasteczka są bardzo efektowne i bardzo dobre :-)




Czas: 30 min (nie licząc czasu kiedy ciasto jest w lodówce)
Ilośc porcji: około 25 sztuk

Składniki:
  • 225 g masła w temp. pokojowej
  • 225 g cukru pudru
  • 1 ubite jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 450 g mąki
  • 1-2 torebki kolorowych landrynek

1. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem, dodajemy ubite całe jejko, wanilię i sól, mieszamy.


2. Stopniowo dodajemy mąkę, mieszamy a następnie zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulkę i wkładmy do lodówki na 30 min.


3. Wyjmujemy ciasto i dzielimy na mniejsze kawałki, aby nam się lepiej wałkowało.
4. Stolnicę podsypujemy mąką, aby nam się nie przyklejało ciasto i wałkujemy na grubość 3-4 mm.
5. Wykrawamy ciasteczka, mniejszą wykrawaczką robimy otwór pośrodku każdego z nich, przekładamy na blachę wyłożoną papieram do pieczenia.


6. Landrynki dzielimy na kolory, wkładamy w woreczek i rozbijamy je na mniejsze kawałeczki.


7. Dziurki w ciasteczkach napełniamy pokruszonymi landrynkami (warstwa nie może być grupsza od głębokości otworu)


8. Wstawaiamy do piekarnik nagrzanego do 180C na około 12 min (ciasto ma mieć jasnozłoty kolor a roztopione landryny mają wypełnić dokładnie otwory.


9. Ciasteczka odstawiamy do ostudzenia i dopiero wtedy możemy je zdjąć z papieru (witrażyki muszą mieć czas, aby zastygnąć)

Smacznego :-)


Ponieważ zostało mi ciasta a nie miałam już landrynek, to wyszło jeszcze kilka kurczaczków :-)



1 komentarz:

  1. Śliczne i super, że dokładnie pokazujesz, jak je się robi :-)

    OdpowiedzUsuń