piątek, 15 marca 2013

Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem - zapiekane naleśniki z farszem oczywiście najlepiej smakują z barszczem czerwonym i wcale nie są tak czasochłonne jakby się mogło wydawać. Krokiety z mięsem mielonym, podsmażonym wcześniej na patelni są pyszne. Jeżeli będziecie je odgrzewać to raczej na patelni, ponieważ z mikrofalówki robią się gąbczaste i nie są chrupiące.



Czas: 1h
Ilość porcji: 10szt

Składniki
Na naleśniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
Na farsz:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • 100 g śmietany 18%
  • 1 jajko
dodatkowo:
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia



1. Przygotowujemy naleśniki: wszystkie składniki mieszamy w misce i smażymy naleśniki.


2. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju, dodajemy mięso i smażymy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę i jajko, mieszamy.


3. Farsz nakłądamy na naleśniki i rolujemy.


4. Na jeden talerz wybijamy jajko i mieszamy
5. Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą.
6. Obtaczamy naleśniki najpierw w jajku, następnie w bułce
7. Smażymy na gorącym oleju ze wszystkich stron (najpierw łączeniem układamy na patelni, aby się brzegi połączyły)

  
8. Najlepiej smakują z barszczykiem.

Smacznego :-)

6 komentarzy:

  1. z barszczem-połączenie idealne;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie, aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ta chrupiąca skórka - słyszę jak trzeszczy pod widelcem, mmmhmmm...

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialnie smakują i wyglądają. :D

    OdpowiedzUsuń