sobota, 16 marca 2013

Bruschetta moja przekąska

Bruschetta to grzanka, której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Istnieje wiele wariantów tego dania. Najczęściej podawane jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i bazylii. Jednak moja wersja jest bardziej urozmaicona, robię ją z tego co akurat mam w lodówce :-)
Pyszna przekąska może być zarówno śniadaniem jak i kolacją.



Czas: 20 min
Ilość porcji: 2

Składniki
  • kilka kromek bagietki lub bułki
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

1. Pomidora wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na chwilę i obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę.
2. Kroimy w drobną kostkę ogórka i cebulę, siekamy czosnek


3. Pomidora mieszamy z resztą warzyw, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, łyżkę oliwy i odstawiamy do lodówki.


4. Pokrojoną bagietkę układamy na blasze do pieczenia i lekko polewamy każdą kromkę oliwą.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC i wkładamy nasączone oliwą kromki na kilka minut.


6. Po wyjęciu grzanek z piekarnika nakładamy na nie sałatkę.
7. "Wciągamy" chrupiąc :-)



Smacznego :-)


4 komentarze:

  1. Bruschetta na talerzu-i już jestesmy we Włoszech;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z moich ulubionych. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedna z lepszych przekąsek

    OdpowiedzUsuń