wtorek, 26 marca 2013

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku którą uwielbiam jest pyszna i sycąca. Nie wyobrażam sobie, aby ktoś mógł jej nie lubić. Aby fasolka się udała należy dzień wcześniej namoczyć fasolę w wodzie i zostawić ją na całą noc. Można również wykorzystać fasolę białą i czerwoną z puszki i wtedy mamy fasolkę ekspresową :-)




Czas: 1h
Ilośc porcji: 6

Składniki
  • 1/2 kg białej fasoli Jaś (lub 1 puszka białej i 1 puszka czerwonej w zalewie)
  • 3 laski kiełbasy podwawelskiej lub zwyczajnej
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • pomidory w puszce
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól
  • pieprz

1. Fasolę płukamy, zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na noc.
2. Następnego dnia w tej samej wodzie gotujemy fasolę do miękkości.
3. W tym czasie kroimy kiełbaskę, boczek i cebulę.


4. Wyjmujemy kilkanaście fasolek, rozgniatamy je widelcem i wrzucamy ponownie do garnka.
5. Boczek i kiełbasę wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Następnie dodajemy do garnka z fasolą.
6. Na patelni podsmażamy cebulę i również dodajemy do garnka.
7. Mąkę wsypujemy do szklanki dolewamy 3 łyżki zimnej wody, mieszamy a następnie trochę gorącego wywaru z garnka, mieszamy i wlewamy całość do garnka z fasolką.
8. Dodajemy pomidory w puszce, przecier, papryki w proszku, doprawiamy.
9. Dusimy 10 minut, aby wszystkie smaki się przegryzły.

Najlepsza z pieczywem
Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz