Czas: 1h
Ilość porcji: 1
Składniki
- 1 kawałek łososia
- 50 g pora
- 50 g masła
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 limonka
- 1/4 selera
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- oliwa z oliwek
- 1 ziemniak
- sól
- pieprz
- bazylia
1. W garnku rozpuszczamy trochę masła, dodajemy oliwę, dodajemy obrany i pokrojony w kosteczkę seler i ziemniak, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy 3 min. często mieszając.
2. Dorzucamy kilka listków bazylii i zalewamy wrzątkiem, aby przykryć warzywa, dusimy 25 min.
4. Ziele angielskie, sok z 1/2 limonki, łyzeczkę miodu, trochę oliwy i soli ucieramy w moździerzu i tak otrzymana marynatę odstawiamy.
5. Z łososia odcinamy skórę i z tej samej strony nakładamy marynatę i odstawiamy na kilka minut.
7. Łososia kładziemy na folii, na nim kładziemy 2 plasterki limonki, a następnie pora, dookoła ryby układamy kawałeczki masła i zawijamy folię, robiąc kieszonkę.
8. Odwracamy ją do góry dnem i układamy na blasze, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190C na 20 min.
9. W tym czasie przygotowujemy sok. Sok z pozostałej części limonki, jedną łyżeczkę miodu, łyżeczkę musztardy i pozostałą część bazylii miksujemy dodając trochę oliwy.
10. Na talerz nakładamy ciepłe puree, łososia i sos.
Smacznego :-)
zaraz zabieram się do gotowania, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń