środa, 27 marca 2013

Łosoś w papilotach z selerowym puree

Łosoś w papilotach z selerowym puree to pyszny i orginalny sposób na podanie łososia, świetny pomysł na zdrowy obiad. Puree z selera to bardzo dobry pomysł na "przemycenie" tego warzywa dzieciakom, które za nim nie przepadają. Łosoś i pory to świetne połaczenie i ten pyszny aromatyczny sosik...mmmm polecam bardzo :-)




Czas: 1h
Ilość porcji: 1

Składniki
  • 1 kawałek łososia
  • 50 g pora
  • 50 g masła
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 limonka
  • 1/4 selera
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • oliwa z oliwek
  • 1 ziemniak
  • sól
  • pieprz
  • bazylia

1. W garnku rozpuszczamy trochę masła, dodajemy oliwę, dodajemy obrany i pokrojony w kosteczkę seler i ziemniak, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy 3 min. często mieszając.
2. Dorzucamy kilka listków bazylii i zalewamy wrzątkiem, aby przykryć warzywa, dusimy 25 min.


3. Po tym czasie miksujemy blenderem i doprawiamy. Puree gotowe :-)
4. Ziele angielskie, sok z 1/2 limonki, łyzeczkę miodu, trochę oliwy i soli ucieramy w moździerzu i tak otrzymana marynatę odstawiamy.


5. Z łososia odcinamy skórę i z tej samej strony nakładamy marynatę i odstawiamy na kilka minut.


6. Pora kroimy w cienkie piórka, przekładmy do miseczki i zalewamy oliwą, dodajemy kilka pokrojonych listków bazylii, solimy, pieprzymy i mieszamy.
7. Łososia kładziemy na folii, na nim kładziemy 2 plasterki limonki, a następnie pora, dookoła ryby układamy kawałeczki masła i zawijamy folię, robiąc kieszonkę.


8. Odwracamy ją do góry dnem i układamy na blasze, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190C na 20 min.
9. W tym czasie przygotowujemy sok. Sok z pozostałej części limonki, jedną łyżeczkę miodu, łyżeczkę musztardy i pozostałą część bazylii miksujemy dodając trochę oliwy.


10. Na talerz nakładamy ciepłe puree, łososia i sos.

Smacznego :-)

1 komentarz: