poniedziałek, 25 lutego 2013

Tort z Aniołkiem

Do zrobienia tortu potrzebny nam będzie biszkopt, krem śmietankowy i masa plastyczna. Biszkopt według tego przepisu bardzo wyrasta i jest przepyszny.
Z tych trzech produktów możemy robić różne torty na wiele różnych okazji, zależy to tylko od naszej wyobraźni. Mój dzisiejszy tort był zrobiony na specjalną okazję Urodziny Mojej Chrześnicy Weroniki, która jak można się domyślić uwielbia anioły w każdej postaci.


Krok 1
BISZKOPT
Czas: 40 min ( w tym 30 min. pieczenia)
Składniki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

1. Białka oddzielamy od żółtek (najlepiej do misek).
2. Białka ubijamy mikserem z cukrem na sztywną pianę.
3. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia.


4. Łżczymy białka z żółtkami i dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy całość.
5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180C na 30 min (sprawdzamy wykałaczką czy jest już upieczony).


6. Jeżeli chcemy ciemny biszkopt dodajemy do ciasta 3 łyżki kakao.
7. Jeżeli biszkopt jest już upieczony, wyłączamy piekarnik, otwieramy go, ale ciasto jeszcze zostawiamy w środku przez 10 min, aby nie opadło, po wyjęciu przewracamy je do góry dnem.


8. Ostrym długim nożem kroimy biszkopt na 3 równe krążki.

  
Krok 2
KREM Z BITĄ ŚMIETANĄ
Czas: 10 min
Składniki
  • 400g śmietany kremówki (1,5 szklanki)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • ok. 250g serka mascarpone



1. Do miski wlewamy śmietankę.
2. Dodajemy cukier z wanilią i cukier puder.
3. Miksujemy do ubicia śmietany na sztywno.


4. Dodajemy serek mascarpone i ponownie miksujemy.
5. Gotowym kremem smarujemy każdą część biszkopta i układamy warstwami.


6. Nakładamy krem dokładnie na całego biszkopta.



Krok 3
MASA PLATYCZNA MARSHMALLOWS
Czas: 20 min

Składniki
  • 270g pianek marshmallows
  • 4 łyżki wody
  • ok. 600g cukru pudru (stopniowo)

1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy pianki razem z wodą.
2. Do rozpuszczonych pianek dodajemy stopniowo cukier puder i początkowo mieszamy a następnie zagniatamy masę.



3. Masę wałkujemy na blacie wysmarowanym olejem (inaczej się przyklei) do takiej wielkości, aby przykryła nam cały torcik.



4. Oblepiamy dokładnie torcik.


5. Gotowe, dekorujemy wedle uznania, ja do części masy dodałam barwniki spożywcze czerwony, niebieski i żółty i wykorzystałam ją do motylków i wyklejenia aniołka, które przyklejałam do masy białkiem z jajka.


Tort był pyszny i Solenizantka bardzo zadowolona :-)

5 komentarzy:

  1. Tort aniołek smakuje tak jak wygląda miodzio w gębie polecam każdemu

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam dzisiaj z nudów chciałam zobaczyć jak mi wyjdzie i bosko

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawie wygląda, zbliżają się urodziny również i mojej chrześnicy i aż się chyba skusze na zrobienie czegoś takiego, naprawdę ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie dotyczące kąpieli wodnej pianek :) dolewamy do nich 4 łyżki wody, zimnej? nic nie podgrzewać, tylko cierpliwie czekać? :) proszę o odpowiedź, jutro będę robić torcik :)

    OdpowiedzUsuń