poniedziałek, 25 lutego 2013

Zupa Kapuściana

Zupa kapuściana jest kojarzona przede wszystkim z dietą kapuścianą, ale poza tym, że jest dietetyczna to jest również pyszna i bardzo sycąca. Kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, K, żelaza, potasu, błonnika i wapnia, skutecznie wzmacnia organizm w okresie jesienno- zimowym. Pobudza przemianę materii, pomaga w budowie tkanki łącznej, obniża poziom cukru i cholesterolu, uodparnia na sytuacje stresowe, więc korzystajmy z jej dobrodziejstw.Zupa ma delikatny, słodkawy smak.


Czas: 1,5h
Ilość porcji: 8

Składniki
  • średnia główka kapusty
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • pomidory w puszce
  • 1 łyżeczka papryki (słodka lub ostra wedle uznania)
  • pieprz
  • sól
  • bazylia do dekoracji

1. Kapustę kroimy na pół a następnie w paski.
2. Cebulę podobnie, kroimy w półpiórka.
3. Paprykę czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.


 
4. Warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem.
5. Wlewamy tyle wody, aby zakryła warzywa i gotujemy aż warzywa będą miękkie.

6. Dodajemy rozmaryn, paprykę w proszku i pomidory w puszce, gotujemy jeszcze przez 15 min.
7. Podajemy z listkami bazylii.

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz