piątek, 1 lutego 2013

Surówka z pora

Surówka z pora jest bardzo smacznym dodatkiem do drugiego dania, świetnie pasuje do mięs i ziemniaków, robi się ją bardzo szybko i nie jest pracochłonna. Por ma wiele witamin i jest warzywem niskokalorycznym, polecam:-) Por jest afrodyzjakiem, medycyna chińska zalicza pory do warzyw cebulowych o smaku ostrym, wnikającym w płuca, wspierających wytwarzanie ciepła i uruchamiających w organizmie energię a wiadomo, że w sypialni jest ona niezbędna :-)

Czas: 15 min
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 1 por (jasna część)
  • 1 jabłko
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz


1. Białą część pora myjemy, osuszamy i kroimy na cieniutkie półplasterki
2. Marchewki i jabłko obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach
3. Dodajemy cukier, pieprz, sól i majonez, wszystko mieszamy i gotowe.


Smacznego :-)


3 komentarze:

  1. dodaj soku z 1/2 cytryny wtedy zachowasz kolor jabła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaraz będę to robił w/g twojego przepisu. Mam nadzieję że nie pożałuję. Oczywiście napiszę jak mi wyszło i czy smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię identyczną sałatkę ;] Narzeczonej smakuje niesamowicie. Teraz gdy jesteśmy na diecie zamiast majonezu w ruch idzie jogurt. Także pycha!!

    OdpowiedzUsuń