czwartek, 31 stycznia 2013

Piersi kurczaka z pomarańczami

Piersi kurczaka z pomarańczami to propozycja na obiad dla tych, którzy lubią łagodne i delikatne smaki. Najlepiej smakuje z ryżem. Ja przepadam za pomarańczami i uważam, że nie można ich mieć dosyć, dlatego ta propozycja i połączenie kurczaka z tym właśnie owocem uważam za bardzo dobry pomysł. A gdy jeszcze weźmiemy pod uwagę szarugę i zimno, które jest za oknem to ten piękny pomarańczowy kolor ucieszy nie tylko żołądki, ale również oczęta :-)


Czas: 30 min
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 3 pomarańcze
  • 2 piersi kurczaka
  • 4 łyżki śmietany
  • łyżeczka masła
  • szczypta tymianku
  • pieprz
  • sól


1. Myję, osuszam i kroję w kostkę kurczaka, posolić i popieprzyć.
2. Wyciskam sok z jednego pomarańcza i wlewam do kurczaka. Wkładam garnek do lodówki na całą noc.


3. Pozostałe 2 pomarańcze obieram dokładnie z białych błonek (inaczej będzie czuć gorzkawy smak)
4. Na patelni roztapiam masło, wrzucam odciśnięte z soku piersi z kurczaka i podsmażam.
5. Na patelnię wrzucam pokrojone pomarańcze razem z sokiem (zostawiam kilka cząstek do dekoracji), dodaję tymianek i duszę na małym ogniu pod przykryciem 15 min.




6. Dodaję śmietanę i trzymam jeszcze na ogniu około 10 minut.

Smacznego :-)


2 komentarze:

  1. chciałabym zrobic jutro ten przepis, moze mi Pani powiedziec jakiej smietany Pani uzyla? :)

    OdpowiedzUsuń