piątek, 15 lutego 2013

Piernikowe Serducho

Piernikowe Serducho jest pyszne, mięciutkie i w oka mgnieniu znika z talerzy, lukier nadaje mu piękny wygląd i jest dzięki niemu jeszcze smaczniejsze. Pierniki serca kojarzą mi się z dzieciństwem i odpustami u babci na wsi, to były czasy..., ale pierniki były zazwyczaj tak twarde, że zęby można było na nich stracić :-)
Mój piernik jest miękki i gwarantuję, że zęba w nim nie zostawicie! Niekoniecznie musi być kształt serca, możecie również zrobić to ciasto w innej dowolnej formie.



Czas: 1h (razem z pieczeniem)
Ilość porcji: 8

Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 3 łyżki miodu
  • 2/3 szklanki wody
  • 80g mniej niż połowa kostki)
  • 2 jajka
na lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • 1 białko




1. W rondelku podgrzewamy masło, miód i cukier. Jeżeli będzie zbyt gęste dolewamy trochę wody ze szklanki.


2. Do miski wrzucamy wszystkie składniki oraz zawartość przestudzoną rondelka.
3. Dokładnie mieszamy składniki i przelewamy do formy.
4. Wkładamy do nagrzanego piekarnika temp. 180C i pieczemy 40 minut.


5. Cukier puder miksujemy z białkiem i po całkowitym wystudzenia pierniczka dekorujemy lukrem.
6. Jeżeli chcemy dodatkowo ozdobić czerwonym lukrem, do jego części dodajemy kilka kropli koncentratu barszczu czerwonego (naturalny barwnik).

1 komentarz: