wtorek, 26 lutego 2013

Krem z ziemniaków z paluchami

Krem z ziemniaków z paluchami to pyszna rozgrzewająca zupka, paluchy są super dodatkiem zamiast groszku ptysiowego lub grzanek, a zrobienie ich zajmuje 10 minut, więc chyba dłużej nie trzeba nikogo zachęcać. Ale muszę Was kochani ostrzec, ponieważ jak paluchy raz zagoszczą w Waszym domu to domownicy będą się o nie dopraszać :-)


Czas: 40 min
Ilość porcji: 6

Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 cebula
  • 25g masła
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 gruszka
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietany
  • sól
  • pieprz

PALUCHY:
1. Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce i kroimy w paseczki.


2. Każdy kawałek ciasta zwijamy w rulonik i solimy.


3. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210C i pieczemy 10 min.


KREM Z ZIEMNIAKÓW
1. Cebulę obieramy, kroimy drobno i podsmażamy na małym ogniu na maśle.
2. Obieramy ziemniaki i gruszkę, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i dusimy kilka minut na małym ogniu.


3. Warzywa zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem 20 min.
4. Miksujemy, doprawiamy, dodajemy śmietanę i gotowe :-)


Smacznego :-)

5 komentarzy:

  1. Świetny pomysł, na pewno skorzystam .Dziękuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm...apetycznie, doskonały przepis na spotkanie ze znajomymi!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wyglada.:)
    Na pewno spróbuję.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepięknie rumiane paluchy! A krem ziemniaczany to jedna z moich ulubionych zup odkąd pamiętam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak paluchy są tak chrupiące, że rozpływają się w ustach są super pomysłem jak nagle zjawią się niespodziewani goście, więc warto mieć w zamrażalniku ciasto francuskie :-)

    OdpowiedzUsuń