środa, 27 lutego 2013

Rolada z Indyka z pieczarkami

Rolada z Indyka z pieczarkami to przepyszna propozycja na obiad np. niedzielny, jeżeli macie zapowiedzianych gości to nadziewana rolada z indyka świetnie się sprawdzi. Mięso indyka ma delikatną, miękką, sprężystą i jędrną strukturę. Jest dość chude i ma niską zawartości tłuszczu. Zawiera duże ilości pełnowartościowego białka, jest bogatym źródłem niacyny, witamin B6 i B12, selenu oraz cynku. Mięso to ma mało cholesterolu i jest niskokaloryczne.



Czas: 2h
Ilość porcji: 8

Składniki
  • Płat z piersi indyka (80-90g)
  • 30 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • łagodny ketchup
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

1. Mięso myjemy owijamy folią i obijamy tłuczkiem, formując prostokąt o grubości 1,5 cm.
2. Mięso solimy i pieprzymy, wewnętrzną stronę smarujemy keczupem i odstawiamy w chłodne miejsce.


3. Kroimy w kosteczkę cebulę, pieczarki w paseczki i podsmażamy na patelni, często mieszając.


4. Jak grzyby puszczą sok dodajemy bułkę tartą, przyprawy, całe jajka, mieszamy dokładnie i zasmażamy. Odstawiamy do przestudzenia.
5. Na przygotowane mięso nakładamy chłodny farsz, zwijamy, obwiązujemy nitką, smarujemy oliwą.


6. Obsmażamy z każdej strony na patelni.


7. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150C polewając wytworzonym sosem od czasu do czasu do miękkości mięsa.


Podajemy z ziemniaczkami i surówką. Dodatkowo możemy zrobić sos pieczarkowy.

SOS PIECZARKOWY:
W rondelku topimy 2 łyżki masła, dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy energicznie trzepaczką, dolewamy wodę w takiej ilości, aby uzyskać gęstą konsystencję, dodaję kilka drobno posiekanych i usmażonych pieczarek.

Podduszam chwilkę i dodaję łyżeczkę śmietany i łyżeczkę vegety.




Smacznego:-)

5 komentarzy:

  1. Mniam ładnie wygląda zabieram się do roboty;p

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis, trzeba będzie wypróbować :) dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawie wygląda :) zabieram się do roboty !:D

    OdpowiedzUsuń
  4. To musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam i jest bardzo dobra naprawde polecam

    OdpowiedzUsuń