niedziela, 12 stycznia 2014

Tort czekoladowy z kulkami (Maltesersami)

Tort ma smak czekoladowy, 2 blaty z jasnej i ciemnej czekolady przełożone są kremem czekoladowym. Cały jest ozdobiony ciemnymi kulkami maltesers, które powodują, że tort wygląda niesamowicie, ale jest również bardzo słodki (jeżeli preferujecie mniej słodkie torty to ograniczcie się do ułożenia kulek tylko na górze lub tylko po bokach tortu). Ciemne kulki można zastąpić białymi.


Składniki na ciasto czekoladowe ciemne:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 50 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
  1. W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
  2.  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
  3. W misce ubijamy jajka  z cukrem na gęstą, jasną i puszystą pianę.
  4.  Wlewamy strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas miksując.
  5. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką.
  6. Gotowe ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka.

Składniki na ciasto czekoladowe jasne:
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
  1. W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
  2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
  3. W misce ubijamy jajka  z cukrem na gęstą, jasną i puszystą pianę.
  4. Wlewamy strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas miksując.
  5. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką.
  6.  Gotowe ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka.

Składniki na krem z mlecznej czekolady:
  • 350 g mlecznej czekolady, posiekanej
  •  500 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
4 opakowania Malteserów (ok. 120 g każde opakowanie)

Przygotowanie:
  1. W garnuszku podgrzewamy śmietanę kremówkę, do wrzenia.
  2. Zdejmujemy z palnika, dodać cukier i mieszamy.
  3.  Dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy do jej roztopienia, co pewien czas mieszając.
  4. Studzimy i chłodzimy w lodówce przez 12 godzin (całą noc).
  5. Przed samym przełożeniem tortu ubijamy do otrzymania gęstego kremu, uważając, by go nie 'przebić bo może się zważyć.
 
 
 
 
Na podkładce lub paterze układamy ciemny blat, smarujemy kremem, na krem kładziemy jasny blat i grubo smarujemy kremem boki i górę. Przyklejamy kulki do kremu jedna koło drugiej.

 
Smacznego :-)



 





 

6 komentarzy:

  1. Widziałam taki torcik na Moich Wypiekach, też chcę go zrobić, tylko czekam na okazję odpowiednią:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widziałam taki torcik na Moich Wypiekach, też chcę go zrobić, tylko czekam na okazję odpowiednią:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę warto bo robi super efekt i jest bardzo dobry :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny jest ten tort polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. hmmm.po pokrojeniu jest chyba nieestetyczny?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest bardzo estetyczny -.-

    OdpowiedzUsuń