niedziela, 12 stycznia 2014

Pierniczki (świąteczne)

Pierniczki są pyszne i znikają w ekspresowym tempie, świetnie nadają się do lukrowania. Wystarczy kilka chwil i trochę naszej inwencji w ich ozdabianiu i wychodzą istne cuda,  oczywiście najwięcej radości z ozdabiania i jedzenia mają dzieci :-) Pierniczki przechowujemy w zamkniętym pudełku z kawałkiem jabłka, co powoduje, że po kilku dniach są miękkie i bardzo smaczne.





Składniki:
  • 400g mąki tortowej
  • 180g płynnego miodu
  • 120g masła
  • 120g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Przygotowanie:
  1. Masło z miodem i cukrem podgrzewamy w rondelku do momentu połączenia się wszystkich składników, odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Do miski wrzucamy i mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy jajko, żółtko i wystudzona masę. Miksujemy 4 minuty.
  3. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3h.
  4. Ciasto dzielimy na części i wałkujemy na grubość ok. 2mm.
  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 6 minut, po tym czasie pierniczki są miękkie, ale po wyjęciu z piekarnika nabiorą idealnej konsystencji.

Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz