czwartek, 9 stycznia 2014

Choinki z pierników

Ciasto z którego zrobione są choineczki może być również wykorzystane do wykonania pierniczków świątecznych, ja zdecydowałam się na zrobienie choinek ze względu na ich niesamowity wygląd i smak. Połączenie pierniczka i lukru jest idealne. Do zrobienia choinek potrzebne są foremki w jednym kształcie mającym różne wielkości, mogą być np. w kształcie kwiatków lub kółek. Ciasteczka zostały zapakowane i obdarowałam nimi swoich bliskich :-)




Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 5 łyżek miękkiego masła
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • lukier (białko + szklanka cukru pudru)


Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej miód, miękkie masło, sodę, cukier, jajko, kakao, przyprawę.
  2. Zagniatamy ciasto, formujemy kulkę, owijamy ją folią i wkładamy na 1/2h do lodówki.
  3. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy na grubość ok 5 mm, jeżeli ciasto się klei posypujemy blat i wałek mąką.
  4. Wycinamy gwiazdki i pieczemy na papierze do pieczenia w temp. 180st.C przez ok. 10 min (im mniejsze gwiazdki tym szybciej się pieką)
  5. Po wystudzeniu gwiazdki przekładamy lukrem (białko mieszamy ze szklanką cukru pudru do momentu uzyskania jednolitej masy)
Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz