poniedziałek, 13 stycznia 2014

Nalewka cytrynowa

Nalewka cytrynowa jest idealnym alkoholem dla smakoszy kwaśnych smaków, ma przepyszny smak, rozgrzewa i zdecydowanie poprawia humor. Jest to popularna nalewka, którą można przygotować w ostatniej chwili, ponieważ w przeciwieństwie do wielu innych nalewek nie wymaga leżakowania. Warto ją jednak odstawić chociaż na jedną noc, aby cytrynówka się "przegryzła".

 





Składniki:
  • 1 l spirytusu rektyfikowanego (95%)
  • 1 l niegazowanej wody mineralnej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duża łyżka miodu
  • 9 cytryn
Przygotowanie:
  1. Cytryny szorujemy, parzymy wrzątkiem i jak najcieniej obieramy ze skórki.
  2. Skrojoną skórkę wkładamy do litrowego słoja, zalewamy spirytusem i odstawiamy na 24h.
  3. Z obranych cytryn usuwamy białą błonkę, miąższ kroimy w drobną kostkę, usuwamy pestki.
  4. Dodajemy cukier i miód, energicznie rozetrzeć i przełożyć do szklanego słoja, zalać wodą, przykryć gazą i odstawić na 24h.
  5. Następnie obie warstwy przecedzić, wlać do jednego garnka i lekko podgrzać, energicznie mieszając.
  6. Przecedzić przez sitko wyłożone kawałkiem gazy i przelać do butelek.
Pycha :-)

5 komentarzy:

  1. ten 1 litr niegazowanej wody ma jakies własnosci magiczne ? słuzy chyba jako talizman bo nic w przepisie nie ma o jego uzyciu

    OdpowiedzUsuń
  2. Nalewka wyśmienita:)
    Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja całe starzenie cytryny zalewamy spirytusem 70 % na 24 h. Następnie wyciska ręcznie sok i dodaje płynny letni miód - mieszam w butli do rozpuszczalna.

    OdpowiedzUsuń